10.6 C
Budapest
2019. október 18. (péntek)
Technika & Tudomány

Digitális Nyílt Nap a Budapest Környéki Törvényszéken

Fotó: google

Az Országos Bírósági Hivatal Digitális Nyílt Nap rendezvénysorozat záró programjának adott otthont 2019. január 21-én a Budapest Környéki Törvényszék

A Digitális Nyílt Nap rendezvénysorozat lehetőséget teremtett arra, hogy az ország valamennyi bírája, igazságügyi alkalmazottja, illetve a társhatóságok vezetői, képviselői tájékozódhassanak az elmúlt években a bíróságokon megvalósult és a jövőben megvalósuló elektronikus fejlesztésekről.

A rendezvényt Dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke nyitotta meg, aki hangsúlyozta a tértől és időtől független ítélkezés jövőjét, valamint kiemelte, hogy a magyar bíróságok ezen digitális fejlesztések megvalósításában és használatában már most élenjárnak Európában.

Dr. Gerber Tamás, a Budapest Környéki Törvényszék elnökének köszöntőjét követően a résztvevők dr. Maka Mária kollégiumvezető előadását hallgathatták meg a Digitális Bíróság Projekt bemutatásáról.

A Digitális Bíróság projekt lehetővé teszi a bírósági iratokhoz, határozatokhoz, valamint a közhiteles nyilvántartáshoz való hatékonyabb hozzáférést.

A projektnek köszönhetően létrejön az ún. „e-akta”. Az ügyfelek így személyes megjelenés nélkül, a nap 24 órájában, gyorsan, ingyenesen, online is hozzáférhetnek majd a bíróságon folyamatban lévő ügyükkel kapcsolatos információkhoz.

A fejlesztéseknek köszönhetően a bíróságok közvetlenül, gyorsan és egyszerűen férhetnek majd hozzá a számukra szükséges nyilvántartási adatokhoz. A Digitális bíróság projekt így az ügyfelek bírósághoz való hozzáférésének egyszerűsítésén túl az egységesebb és gyorsabb jogalkalmazást is elősegíti.

Digitális Nyílt Nap a Budapest Környéki TörvényszékenA projekt a Széchenyi 2020 program keretében az Európai Unió több mint 2,501 milliárd forint összegű vissza nem térítendő támogatásával valósul meg.

A rendezvényen a Budapest Környéki Törvényszék több mint 200 bírája és igazságügyi alkalmazottja vett részt. A nagy érdeklődésre való tekintettel a bemutatók és előadások több szekcióban zajlottak a Törvényszéken.

A beszédfelismerő szoftverek működését a gyakorlatban Dr. Urbán-Nagy Szilvia bíró mutatta be.

Dr. Péter Zoltán, az OBH Elektronikus Eljárások Főosztályvezető helyettese és Dr. Keyha Ádám törvényszéki bíró, elektronikus kapcsolattartó a már gyakorlatban is működő ViaVideo rendszert működését ismertette szimulált távmeghallgatás keretében a Balassagyarmati Törvényszék közreműködésével.

Digitális Nyílt Nap a Budapest Környéki TörvényszékenAz elmúlt évben országosan 72 távmeghallgatásra alkalmas végpontot építettek ki a bíróságokon. 2019-ben pedig további 112 kiépítését tervezik.

Dr. Fülöp Natasa bíró, Országos Bírósági Hivatal –az Új generációs képzésről, míg Prisznyák Szabolcs Bv alezredes, BVOP – a fogvatartotti nyilvántartó rendszerek működéséről tartott előadást.

A rendezvényen a társhatóságok képviselői is részt vettek.

Forrás: Budapest Környéki Törvényszék , Kiemelt kép: google

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Kedves Látogató,

 

tájékoztatunk arról, hogy 2019.10.01-ével az oldal üzemeltetését

ebben a formában befejeztük.

(Az eddigi tartalom határozatlan ideig elérhető lesz)

 

Köszönjük Nektek és Partnereinknek ezt a 2,5 évet!

 

A BRAND megmarad, de egy másik területre szerveződünk át,

amiről hamarosan informálunk Benneteket!

X