10.6 C
Budapest
2019. október 18. (péntek)
LifeStyle

Vigyázzunk online adatainkra és védjük a gyermekeket a káros tartalmaktól!

Smart City - Okos város

A biztonságos internetezés világnapján az online tér veszélyeire – különös tekintettel a gyermekek védelmére – hívja fel a figyelmet az Emberi Erőforrások Minisztériumának Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága. A biztonságos adatkezelés érdekében a minisztérium és az Új Nemzedék Központ által életre hívott Digitális Immunerősítő Program egy új, fiataloknak szóló, a védekezőképességüket erősítő országjáró kampányt indít.

A tervek szerint idén 18 iskolába látogat el a Digitális Immunerősítő Program roadshow-ja, ahol egész napos programokkal várják a diákokat, a tanárokat és a szülőket. A program interaktív módon világít rá a fiatalok előtt álló digitális kihívásokra, valamint a közösségi média veszélyeire. A rendezvényen szakértők, színészek és influencerek bevonásával egy valódi etikus hekker a diákok előtt mutatja be, hogyan zajlik, amikor ellopják valakinek a jelszavait. A hekkerek az adatlopások lehetséges következményeit is bemutatják. A résztvevők a saját szemükkel kísérhetik végig, miként csalhatnak csapdába az adatvadászok és lophatják el a teljes digitális életünket, akár néhány perc alatt.

Az országjárás során a legfrissebb tartalomszűrő programokat, az otthoni és munkahelyi wifi beállítások gyakorlati lehetőségeit és számos kibervédelmi eszközt is megismerhetnek a fiatalok, amellyel az otthoni internetezést tehetik biztonságosabbá.

A  Magyar Ifjúságkutatás adatai alapján a fiatalok 88%-a napi szinten jelen van az online térben, és nincs nap, hogy ne lopnának el adatokat tőlük. A fiatalok 79%-a rendelkezik valamilyen közösségi oldalon profillal és a kutatások bizonyítják, hogy ezek a fiatalok azok, akik a legjobban sebezhetők az online térben, hiszen nem ismerik önvédelmi lehetőségeiket és nem teszik meg azokat a biztonsági lépéseket – vagy nem ismerik azokat –, amelyekkel védettebbé válhatnának.

Az adathalászat kísérletről film is készült, mely már 170 ezer megtekintésnél jár. A film a Digitális Immunerősítő Program közösségi média oldalán is elérhető:

Megdöbbentő adatkísérlet!

Nézd meg, hogyan szereztük meg több mint 200 ember féltve őrzött adatait és hogyan tudtunk meg szinte mindent róluk a közösségi médiából. Egy megdöbbentő videó arról, mennyire könnyen adjuk át a kontrollt a személyes adataink felett. www.mydip.xyz

Zveřejnil(a) DIP dne Středa 3. října 2018

Forrás: EMMI , Kiemelt kép: készítő ismeretlen, forrás google

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Kedves Látogató,

 

tájékoztatunk arról, hogy 2019.10.01-ével az oldal üzemeltetését

ebben a formában befejeztük.

(Az eddigi tartalom határozatlan ideig elérhető lesz)

 

Köszönjük Nektek és Partnereinknek ezt a 2,5 évet!

 

A BRAND megmarad, de egy másik területre szerveződünk át,

amiről hamarosan informálunk Benneteket!

X