15.6 C
Budapest
2019. október 15. (kedd)
LifeStyle Sport & Egészség

Idén is ezreket vonzott a Mozgás Éjszakája

Mozgás Éjszakája
[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” dimension_margin=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_tagline_box backgroundcolor=”” shadow=”no” shadowopacity=”0.7″ border=”1″ bordercolor=”” highlightposition=”left” content_alignment=”left” link=”” button=”” linktarget=”_self” modal=”” button_size=”” button_type=”” button_shape=”” buttoncolor=”default” title=”Helyszín: Budapest | Időpont: 2018.06.16.
–” description=”” margin_top=”” margin_bottom=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

Június 16-án immár negyedik alkalommal bizonyított az ország legnagyobb, ingyenes szabadidősport-rendezvénye, a Mozgás Éjszakája. A fesztiválhangulat és a kilátogató 19 ezer, egy ütemre mozduló ember látványa nem hagyott kétséget afelől, hogy a sport valóban boldogsághormonokat termel. Az Ötpróba programsorozat kiemelt eseményének célja mégis elsősorban az volt, hogy segítséget nyújtson mindenkinek az egészségtudatosabb életmód kialakításához.

Mozgás Éjszakája 2018
Mozgás Éjszakája 2018 – Fotó: Nagy Sportágválasztó

A megnyitón Sárfalvi Péter, a nemzeti utánpótlás-nevelésért és a sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár gratulált mindazoknak, akik ezen a szép nyári estén a pihenés helyett inkább a mozgást választották – ráadásul éppen a focivébé idején, amikor a szokottnál nagyobb a csábítás arra, hogy inkább a televízió előtt töltse az ember az időt. Egyúttal megköszönte a rendezvény szervezőinek, különösen az Ötpróba csapatának, hogy egész évben azért dolgoznak nagy lelkesedéssel, hogy minél többen és minél többet sportoljanak a magyar emberek.
Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos megemlítette azt a sokszorosan bizonyított tényt, hogy akik rendszeresen mozognak, azok kevesebb időt töltenek betegállományban, várható élettartamuk magasabb, és aktívabbak, illetve produktívabbak a sporton túl az élet más területein is. Legfontosabb feladatának ezért azt tartja, hogy segítsen megteremteni az aktívabb élet feltételeit Magyarországon. Kiemelte továbbá, hogy a világ egyik legszebb fővárosában megrendezett, szórakoztató sportprogramokat felvonultató Mozgás Éjszakája ékes bizonyítéka annak, hogy a mozgás elsősorban örömforrás, nem pedig egy szükséges rossz, amit összeszorított foggal meg kell tennünk.
Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora arról beszélt, hogy az intézmény társszervezőként és stratégiai partnerként mindent megtett azért, hogy a Mozgás Éjszakája a legmagasabb szakmai színvonalon valósulhasson meg. Ez egyben azt is jelenti, hogy közel 200 egyetemista és elhivatott leendő kolléga önkéntesként kapcsolódott be a rendezvény lebonyolításába.
Utolsóként dr. Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó szólalt meg, akit hatalmas tapsvihar fogadott. Elismerését fejezte ki mindazok felé, akik a mindennapos munka és egyéb ügyes-bajos dolgaik mellett mégis rendszeresen időt szakítanak a sportolásra. Az Ötpróba futónagyköveteként és a Nagy Sportágválasztó kommunikációs igazgatójaként ő maga is igyekszik mindent megtenni munkatársaival azért, hogy minél több ember számára legyenek hozzáférhetők azok a lehetőségek, amelyek egy egészségesebb életforma megteremtéséhez szükségesek. Ez a törekvés pedig az Ötpróba legnagyszabásúbb rendezvényében, a Mozgás Éjszakájában csúcsosodik ki.

Mozgás Éjszakája 2018
Mozgás Éjszakája 2018 – Fotó: Nagy Sportágválasztó

A megnyitó után egy fergeteges zumbafesztivállal vette kezdetét az esemény, ahol rögtön ezrek „melegítettek be”, az est további sportolási lehetőségeire hangolódva. Ezzel egy időben az első fitneszórára érkezők is mozgásba lendülhettek – hogy aztán egészen hajnali 4-ig óránként újabb és újabb edzésformákba kóstoljanak bele, népszerű oktatók vezetésével. Rövidesen elrajtolt a rövid-, a hosszú-, végül pedig a középtávú élményfutás mezőnye is a Duna-partról, ugyancsak sok ezer résztvevővel. De hatalmas tömeget vonzott az éjféli bringás futam is, amely különleges látványosságot jelentett a város még ébren lévő lakóinak. A bringások a Rákóczi hídtól indulva és oda vissza érkezve egy 17,5 kilométeres kört tettek meg, érintve a Parlamentet, Hősök terét, Keleti pályaudvart. A tengernyi biciklis piros villogói fokozták a város díszkivilágításának fényeit. Számukat jól jellemzi, hogy az indulásnál 20 percen keresztül haladtak át a rajtvonalon tömött sorokban.
Ha pedig már szombat, nyár és éjszaka, akkor természetesen a partihangulatról is gondoskodtak a szervezők: a salsa utcabál és az élő latin zene az est előrehaladtával egyik táncos lábú látogatót ragadta magával a másik után. De azok sem maradtak sportolási lehetőség nélkül, akik inkább a belső csendet és a lágyabb mozgásformákat részesítették előnyben: ők a vízparti puha pázsiton, nyugodt és harmonikus környezetben jógázhattak egész éjjel.

Az est egyik legnagyobb sikert arató látványossága a sárkányhajós felvonulás volt, melynek során keleti sárkányfigurákkal díszített, míves, kivilágított hajók szelték át a Dunát, a fedélzetükön olimpiai bajnokokkal. A sárkányhajózást a felvonulás után minden érdeklődő kipróbálhatta. A sportfesztivál másik nagy produkciója egy hazai sportrekord sikeres megdöntése volt: az éjszaka során egyszerre 64 pályán sportoltak együtt a tollaslabdázás szerelmesei, magyar éljátékosok és amatőrök egyaránt.

Nemcsak a különleges, Duna-parti helyszín és a többiek lelkesedése ösztönözte azonban mozgásra a látogatókat. A futók és kerékpározók az esti élmények mellé Ötpróba-pontokat is kaptak. Ez a két sportág ugyanis az ország legnagyobb szabadidősport-rendezvényeit összefogó Ötpróba programsorozat része. Az ötpróbázók sportolással megszerezhető pontjaikat egészen a tokiói olimpiáig gyűjthetik, és értékes sportfelszerelésekre válthatják.
A Mozgás Éjszakáján összesen 16 hagyományos és kevésbé ismert, de annál izgalmasabb sportágat próbálhatott ki a kilátogató 19 ezer érdekldő, a fent említetteken túl a következőket: tollaslabda, nordic walking, korfball, lábtoll-labda, harcművészet, teqball és amerikai foci. Az egyes sportágaknál kígyózó sorok arról árulkodtak, hogy az egészségtudatos szemlélet világszintű térhódítása a magyar emberekre is hatással van: ha adott a lehetőség, akkor igenis nagy kedvvel sportolnak és tesznek az egészségükért.

Forrás: Nagy Sportágválasztó sajtóközlemény , Kiemelt kép, fotók: Nagy Sportágválasztó

[/fusion_tagline_box][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Kedves Látogató,

 

tájékoztatunk arról, hogy 2019.10.01-ével az oldal üzemeltetését

ebben a formában befejeztük.

(Az eddigi tartalom határozatlan ideig elérhető lesz)

 

Köszönjük Nektek és Partnereinknek ezt a 2,5 évet!

 

A BRAND megmarad, de egy másik területre szerveződünk át,

amiről hamarosan informálunk Benneteket!

X