15.6 C
Budapest
2019. október 15. (kedd)
Kultúra LifeStyle Utazás & Helyek

Október végén nyílik a Szépmű egy része

Szépművészeti Múzeum

A már húsvétkor megnyitott Román csarnok után október 31-én nyílik a 40%-ban felújított Szépművészeti Múzeum egy része. A teljes múzeum majd jövő nyártól  – a Hírtv szerint jövő ősztől – lesz látogatható. A múzeum tervezett felújítási költségét 2016-ban még 9 mrd forintra becsülték,  most viszont Baán László szerint a  műtárgyköltöztetéssel együtt 15 mrd-nál tartanak.

Három évnyi zárvatartás után elkészült a Szépművészeti Múzeum teljes területének mintegy 40%-át, 14 ezer nm-t érintő felújítás.  A protokolláris megnyitó Orbán Viktor részvételével október 30-án lesz, a nagyközönség október 31-től látogathatja az intézmény mélyföldszintjén már elkészült részeket. Most csak az egyiptomi és antik kiállítás, valamint a régi képtár anyagának egy része lesz látható.

A megnyitóra új kiállítást is terveznek. A felújított Michelangelo teremben Leonardo és a budapesti lovas címmel nyílik kamarakiállítás. A mélyföldszinten kialakítottak egy éttermet is. Az étterem üzemeltetésére kiírt pályázatot már idén tavasszal elbírálták, de a szeptemberi sajtóbejáráson nem árulták el az újságíróknak, ki nyerte a pályázatot.

A kiállítási koncepció is gyökeresen megváltozik. A Szépművészeti Múzeum a jövőben együtt mutatja majd be a magyar és egyetemes képzőművészet 18. századig keletkezett alkotásait, a pár éven belül felépülő Nemzeti Galériába pedig a modern művészetek költöznek. Ezért a Várban bezárnak a Magyar Nemzeti Galéria régi magyar gyűjteményeinek egyes állandó tárlatai, illetve a Szépművészetiből átmenetileg – a városligeti Galéria megépültéig – elköltözik a modern anyag a Várba. Eredetileg ez a kettős költözés nem szerepelt a tervekben, csakhogy a városligeti új Galéria épületet még el sem kezdték építeni.

Az új koncepció szerinti kiállítások újrarendezésével jövő nyárra – más források szerint jövő őszre –  készülnek el, a teljes épület akkortól lesz látogatható.

[fusion_map api_type=”” embed_address=”” embed_map_type=”roadmap” address=”Szépművészeti Múzeum” type=”roadmap” width=”” height=”” zoom=”14″ scrollwheel=”no” scale=”yes” zoom_pancontrol=”yes” animation=”no” popup=”yes” map_style=”default” overlay_color=”” static_map_color=”” infobox_content=”” infobox=”default” infobox_text_color=”” infobox_background_color=”” icon=”” icon_static=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][/fusion_map]

Forrás: varosliget.info , Kiemelt kép: Rivendin (Indafotó)

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Kedves Látogató,

 

tájékoztatunk arról, hogy 2019.10.01-ével az oldal üzemeltetését

ebben a formában befejeztük.

(Az eddigi tartalom határozatlan ideig elérhető lesz)

 

Köszönjük Nektek és Partnereinknek ezt a 2,5 évet!

 

A BRAND megmarad, de egy másik területre szerveződünk át,

amiről hamarosan informálunk Benneteket!

X