15.6 C
Budapest
2019. október 16. (szerda)
Kultúra

Múzeumok Éjszakája – középpontban: Pécs

Múzeumok Éjszakája - középpontban: Pécs

Gyöngyszemnek, építészeti bédekkernek, a kultúra városának egyaránt nevezik a baranyai megyeszékhelyet, amely elfogultság nélkül hazánk egyik leghangulatosabb, legszebb fekvésű városa, népszerű turisztikai célpont a bel- és külföldi turisták körében egyaránt. Pécset nemcsak földrajzi adottságai, hangulatos, műemlékekben, látnivalókban gazdag belvárosi utcái teszik vonzóvá, a kikapcsolódási lehetőségek sorát gazdagítja a város jelentős, sokszínű múzeumi gyűjteménye, valamint a tavasztól őszig látogatható szabadtéri események, fesztiválok is.

Dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára 2018. március 9-én a Janus Pannonius Múzeum (JPM) Modern Magyar Képtárában jelentette be, hogy ebben az esztendőben Pécs lesz a Múzeumok Éjszakája országos rendezvénysorozatának kiemelt helyszíne. A JPM a Múzeumok Éjszakája program idei szlogenjére („Ami összeköt: család és kultúra”) építve állította össze a június 23-i kínálatát.

A múzeum hagyományosan a családoknak szánt programjai ez alkalomból olyan elemekkel gazdagodnak, melyek Pécs emblematikus, a város arculatát és kultúráját máig erősen meghatározó, legendás famíliái köré épülnek. Így kiemelt szerephez jutnak többek között a Zsolnayak, a Vasarelyk, az orgonaépítő Angsterek, valamint a pezsgőgyárat alapító Littke család. A családok minden tagját megcélzó ismeretterjesztés, értékközvetítés természetesen interaktív, élményközpontú módszerekkel történik majd: családfavetítés, szubjektív és rendhagyó tárlatvezetések, játszóház egyaránt szerepet kap a neves napon.

A látogatók idegenvezetéssel kalandozhatnak a Littke család által alapított pezsgőgyár pincéjében, a Várostörténeti Múzeum – egykor tímárházként működő – épületében pedig egy tímárcsalád életébe pillanthatnak bele interaktív foglalkozás keretében. Az orgonaépítésben jeleskedő Angster család szellemiségének megidézése bizonyul majd a Múzeumok Éjszakája egyik legkülönlegesebb élményének: aznap este a város templomaiban megszólalnak az Angster-orgonák, a múzeumban pedig egy Angster-harmónium.

Fontos szerepet kap a Múzeumok Éjszakáján az idei évad egyik legkiemelkedőbb időszakos kiállítása is a Modern Magyar Képtárban. Az „Arczok és láthatárok” című tárlaton – többek között – Barabás Miklós, Benczúr Gyula, Lotz Károly, Madarász Viktor, Munkácsy Mihály, Paál László, Székely Bertalan műveit csodálhatjuk meg.  A kiállítás igazi kuriózuma, hogy egy külön teremben a 19. századi város is bemutatkozik pécsi városképekkel, pécsi polgárok arcképeivel, valamint pécsi művészek (Wéber Xavér Ferenc, Zsolnay Vilmos és Bartalits Mihály) eddig a közönség számára ismeretlen alkotásaival. A Múzeumok Éjszakáján a kiállításban divattörténész tart előadást, melyet a korszak zeneszerzőinek műveiből válogatott darabok kísérnek. Ugyanitt ÉlőKéptár is várja a látogatókat, egy előre meghirdetett pályázat győztes élőképeinek bemutatásával.

A múzeum kiemelt szerepet szán a Mátyás-évnek is: a Reneszánsz Kőtárban korabeli kézműves játszóház és íjászbemutató kínál kalandos elfoglaltságot az érdeklődőknek, akik meghallgathatnak egy-egy reneszánsz mesét, valamint kipróbálhatják a korabeli pénzverési technikát is. A vendégeknek a szervezők reneszánsz korabeli ételkóstolóval is kedveskednek.

Az „éjszakázók” azonban nemcsak a föld felett, hanem a föld alatt is kalandozhatnak: előzetes regisztráció alapján régészeti vezetéssel bepillantást nyerhetnek Pécs UNESCO világörökségi címet viselő ókeresztény temetőegyüttesének egyik háromkaréjos épületébe, az egyébként nem látogatható Cella Trichorába, ahogy a belvárost behálózó pincerendszer egyik, múzeumokat összekötő szakaszába is.

A Várostörténeti Múzeum is egyedi „csemegéket” kínál az idelátogatóknak, egyebek mellett hadtörténeti előadások és fegyverbemutató, zseblámpás tárlatvezetés és a különböző tárlatokhoz kötődő interaktív foglalkozások színhelye lesz, míg a Mecseki Bányászati Kiállításban folyamatos tárlatvezetések és kézműves programok, az országos hírű Szerecsen Patikamúzeumban pedig gyógytea-kóstoltatás, gyógyfőzet- és gyógybalzsamkészítés várja az érdeklődőket.

A Természettudományi Múzeum terei és udvara immár hagyományosan családi, közösségi programokkal népesülnek be, így egyebek mellett állatbemutatók és játszóházak, méhészbemutató és viaszöntés, színes játszóházak csábítanak a betérésre, időtöltésre. A Néprajzi Múzeum pajzán vásári zenés komédiával, betegségűző almasütéssel, hímzésbemutatóval és ehhez kapcsolódó időszaki tárlattal, búzaőrléssel, csuhézással, kézműves vásárral, családi kvízzel készül június 23-ára.

Aki nem a pécsi belvárosban töltené el ezt az estét és éjszakát, hanem szívesen kirándulna, annak bátran ajánljuk a már szintén hagyományos régészeti fáklyás felvonulást, amelynek résztvevőjeként a Jakab-hegyi pálos kolostorral ismerkedhet meg.

A pécsi Múzeumok utcájának belső tereiben, kertjeiben több helyen fényfestés kölcsönöz majd különleges hangulatot ezen a különleges esetén. A Múzeumok Éjszakája alkalmából nyílik meg a múzeum „Szabadulószobája”, ahol egy múzeumi rejtély megoldása adja a szabadulás kulcsát, az éjszakát pedig a szokásos és elmaradhatatlan Szent Iván-éji tűzugrás, sőt újdonságként táncház zárja majd. Tehát mindenképpen sokszínű, változatos, több esetben egyedülálló kuriózumokra számíthat az, aki a Múzeumok Éjszakáján Pécsre voksol.

A pécsi programokat itt találod.

 

Forrás: muzej.hu , Kiemelt kép: muzej.hu

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Kedves Látogató,

 

tájékoztatunk arról, hogy 2019.10.01-ével az oldal üzemeltetését

ebben a formában befejeztük.

(Az eddigi tartalom határozatlan ideig elérhető lesz)

 

Köszönjük Nektek és Partnereinknek ezt a 2,5 évet!

 

A BRAND megmarad, de egy másik területre szerveződünk át,

amiről hamarosan informálunk Benneteket!

X