11.1 C
Budapest
2019. november 18. (hétfő)
Kultúra LifeStyle Technika & Tudomány

A jelnyelv a magyar kultúra része

Jelnyelv - kéz

2011 óta az Alaptörvény védi a magyar jelnyelvet mint a magyar kultúra részét. A Magyar Országgyűlés 2017-ben a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) kezdeményezésére a jelnyelvi törvény elfogadásának évfordulója alkalmából, november 9-ét a Magyar Jelnyelv Napjává nyilvánította. A kezdeményezés elismeri és kihangsúlyozza a magyar jelnyelv fontosságát, szerepét, hiszen a jelnyelv egy magyar nyelvi kisebbség elsődleges nyelve, használatának korlátlan biztosítása elősegíti, hogy a társadalom egyenrangú, egyenjogú tagjai legyenek.

A kormánya kiemelt figyelmet fordít és felelősséget visel a fogyatékos személyek iránt, és biztosítani kívánja élethelyzetük jobbítását szolgáló eszközöket. A kormány segíti a siket, nagyothalló és siketvak személyek jelnyelvi tolmácsszolgáltatáshoz való hozzáférését azzal, hogy ebben az évben is 420 millió forint támogatást nyújt 22 szervezetnek, így a jelnyelvi tolmácsszolgálatok évente 36 ezer órában tudják ingyen biztosítani a szolgáltatást, ez ügyfelenként 120 órát jelent.

A kormány folyamatosan együttműködik a fogyatékosságügyi érdekvédelmi szervezetekkel, és az érintett csoportok sikeres programokat valósítottak meg, amelyek továbbfejlődnek, ilyen például a SINOSZ által elindított KONTAKT jelnyelvi videó-tolmácsszolgáltatás. A KONTAKT Európában is egyedülállónak számító tolmácsszolgálat, amelynek feladata a siket- és nagyothalló személyek információs akadálymentességének biztosítása. Az ilyen fejlesztések felhívják a figyelmet arra is, hogy a fogyatékosságügyet a társadalom természetes részévé tegyük és ne attól elszigeteljük.

Forrás: Emberi Erőforrások Minisztériuma , Kiemelt kép: ligetmuhely.com

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Kedves Látogató,

 

tájékoztatunk arról, hogy 2019.10.01-ével az oldal üzemeltetését

ebben a formában befejeztük.

(Az eddigi tartalom határozatlan ideig elérhető lesz)

 

Köszönjük Nektek és Partnereinknek ezt a 2,5 évet!

 

A BRAND megmarad, de egy másik területre szerveződünk át,

amiről hamarosan informálunk Benneteket!

X