28.2 C
Budapest
2019. augusztus 19. (hétfő)
Business life LifeStyle

Javuló anyagi körülmények – Bizakodva tekintenek a magyarok az új évre

Pénz

Az új év első hónapjai a fogadalmak és a tervezés ideje, melyből nem maradhat ki pénzügyeink felülvizsgálata sem. Az Intrum legfrissebb kutatásából kiderült, hogy a fiatalok várakozásai a legpozitívabbak az új évre vonatkozóan. Az is világosan látszik, hogy jól kézben tartjuk pénzügyeinket.

  • A magyarok közel 90 százaléka tartja fontosnak a számlák időben történő rendezését.
  • A tavalyi évhez képest jelentősen csökkent azok száma, akik anyagi nehézségek miatt késnek számláik befizetésével.
  • A magyar fiatalok közel fele érzi úgy, hogy jobb anyagi helyzetben lesz szüleinél.

Az Intrum, Európa vezető követeléskezelő vállalatcsoportja évente elkészíti Európai Fogyasztói Fizetési Felmérését.  A kutatásban Európa 24 országából közel 25 000 válaszadó, köztük 1004 magyar vett részt. A felmérés így reprezentatív módon a magyarok pénzügyi helyzetét és várakozásait is vizsgálta.

 

Odafigyelünk a számláinkra

A kutatásból kiderült, a magyarok tudatosabbak az európai átlagnál, ha a számlák befizetéséről van szó. A hazai válaszadók közel 90 százaléka szerint fontos a számlák időben történő rendezése, míg az európai átlag e kérdést illetően 85 százalék. Az adatok alapján igyekszünk tartani is ehhez magunkat, mert nem szeretnünk másoknak tartozni. Míg 2017-ben minden második magyar állampolgárral előfordult, hogy elfelejtett befizetni egy számlát, addig 2018-ban már csak 10-ből 4 emberrel fordult elő, hogy lecsúszott volna a határidőről. Ez nem magyar sajátosság, hiszen a kontinens más országaiban is hasonló a helyzet.

A háztartások pénzügyi helyzetének javulása a számlabefizetések kapcsán is érezhető: egy év alatt 10 százalékponttal, 46 százalékra csökkent azok aránya, akik pénzszűke miatt nem tudták rendezni szolgáltatói tartozásukat.

Bár fontosnak tartjuk a számlabefizetést, mégis gyakran elfelejtkezünk róla. Majd’ minden második késés mögött a figyelmetlenség áll.

 

Jól alakulnak személyes pénzügyeink

Az adatokból kiderül, hogy a magyarok urai saját pénzügyi helyzetüknek: a megkérdezettek közel 60 százaléka gondolja azt, hogy kontroll alatt tartja pénzügyi helyzetét. Ez az adat összefügg a korral: az idősebb korosztályhoz tartozók egyértelműen jobban kezelik anyagi helyzetüket. Mindez azt is mutatja, hogy különösen fontos a fiatal generáció pénzügyi edukációja.

A pénzügyi helyzet kordában tartása tekintetében Magyarország kevéssel marad el a 64 százalékos európai átlagtól, azonban jobbak vagyunk, mint Írországban és az Egyesült Királyságban élő társaink.

Intrum diagram
Fotó: Intrum

Optimista fiatalok

A személyes pénzügyek megítélésénél a fiatal korosztályokra jellemző optimizmus növekedett tavaly óta. A magyar fiatalok közel fele látja úgy, hogy jobb anyagi helyzetben lesz, mint szülei: 7 százalékponttal nőtt azon fiatalok száma, akik bizakodóan tekintenek a jövőbe. Ez az arány európai viszonylatban is kimagasló, az európai 43 százalékos átlaghoz képest a 18-24 éves korosztályhoz tartozó magyar fiatalok 7 százalékponttal magasabb arányban vélekednek így.

Felfalusi Péter, az Intrum vezérigazgatója: „A magyarok pénzügyi várakozásának elemzéséből kiderül, hogy a fiatalabb korosztályokra jellemző leginkább, hogy optimistán tekintenek anyagi és gazdasági helyzetükre. Ez azonban önmagában nem elég, a mi feladatunk és felelőségünk megtanítani őket arra, hogy hogyan bánjanak felelősen a pénzzel és miként hozzanak jó pénzügyi döntéseket. Ezért is tűztük zászlónkra az Intrumnál a Zsebpénzügyes vetélkedőnkkel a fiatalok pénzügyi edukációját”

 

Az Európai Fogyasztói Fizetési Jelentésről

Az Intrum, Európa vezető követeléskezelő vállalatcsoportja évente elkészíti Európai Fogyasztói Fizetési Jelentését. A reprezentatív felmérés független adatfelvételen alapul, a lekérdezés online formában történik. A legfrissebb kutatás 2018 őszén készült, melyben 24 európai országból 24 398 európai – köztük 1004 magyar – állampolgár vett részt. A kutatásról további információ az alábbi linken érhető el: https://www.intrum.hu/szolgaltatasaink-cegeknek/kutatasok-tanulmanyok/european-consumer-payment-report/.

Forrás: Intrum , Kiemelt kép: rawpixel.com (pexels.com)

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

X